22-05-2024
Het Styr model en de EU-richtlijn 2023/970:
De perfecte match voor een eerlijk beloningsbeleid
De EU-richtlijn 2023/970 stelt duidelijke eisen aan werkgevers: gelijke beloning voor mannen en vrouwen, gebaseerd op transparantie, objectiviteit en genderneutraliteit. Het Styr model sluit hier naadloos op aan en biedt organisaties een innovatieve, praktische aanpak voor een eerlijk en toekomstbestendig beloningsbeleid.

Waarom het Styr model werkt voor jouw organisatie
Genderneutraal waarderen
Het Styr model is volledig genderneutraal. Waardering vindt plaats op basis van objectieve criteria zoals probleemoplossend vermogen, planningshorizon, werk- en denkniveau en competenties, die voor elke functie gelden en onafhankelijk zijn van het geslacht van de werknemer. Door te focussen op probleemoplossend vermogen als belangrijkste factor, vermijdt het model traditionele criteria die indirect discriminerend kunnen zijn, zoals fysieke kracht of historische beloningspatronen in functies die vaak door mannen of vrouwen worden ingevuld. Zo is er geen ruimte voor directe of indirecte discriminatie en voldoet jouw organisatie aan de eisen van de EU-richtlijn.
Transparantie als basis
Transparantie is een kernwaarde van Styr. Met onze heldere taal en aanpak maken we functies en rollen begrijpelijk voor iedereen. De gehanteerde criteria, wegingen en uitkomsten van het waarderingsproces is volledig transparant en toegankelijk voor alle medewerkers. Daarmee krijgen medewerkers inzicht in hoe hun beloning tot stand komt, wat frustratie voorkomt en vertrouwen vergroot.
Hybride aanpak: mens én functie
Waar traditionele systemen alleen naar de functie kijken (“de stoel”), kijkt Styr ook naar de mens op de stoel. Zo worden talenten en compenties meegenomen in de waardering, zonder genderstereotypen te versterken. Dit zorgt voor een eerlijker en mensgerichter beloningsbeleid. Voor de talenten en competentie wordt gebruik gemaakt van de TMA methode. Deze methode is aantoonbaar genderneutraal, omdat het instrument is gebaseerd op objectieve, gevalideerde criteria en een evenwichtige normgroep. Het voorkomt genderbias en ondersteunt organisaties bij het maken van eerlijke, inclusieve talent- en ontwikkelbeslissingen.
Flexibel en eenvoudig te integreren
Wanneer nodig vanuit de sector of de (moeder)organisatie is het Styr model is te combineren met bestaande klassieke functiewaarderingsmethodes zoals Hay/Korn Ferry of ORBA. Zo kun je eenvoudig voldoen aan de EU-richtlijn zonder je huidige systemen volledig te vervangen.
“Met het Styr model werk je aan een organisatie waar helderheid de norm is. Je bouwt aan een werkomgeving waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt – en waarin gelijke beloning vanzelfsprekend is.”
Elke Schulting Partner Styr
Samen bouwen aan een heldere organisatie
Met Styr breng je structuur, duidelijkheid en vertrouwen in je organisatie. We vertalen complexe wet- en regelgeving naar praktische stappen en zorgen voor een transparant proces waarin iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Zo creëer je een cultuur van waardering, betrokkenheid en gelijke kansen.
Klaar voor de toekomst
Het Styr model helpt je niet alleen te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar maakt je organisatie toekomstbestendig en aantrekkelijk voor talent. Want helderheid werkt – voor iedereen.
Klaar om jouw beloningsbeleid naar een hoger niveau te tillen?
Kies voor het Styr model. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Kies voor het Styr model. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.