Gelijke beloning en transparantie

Hoe het Styr model bedrijven helpt te voldoen aan de nieuwe wetgeving

Eind maart werd het wetsvoorstel gepubliceerd die handen en voeten moet geven aan de EU Richtlijn Gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid - een belangrijke stap richting het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Als organisaties hebben we nu de kans én de verantwoordelijkheid om ons beloningsbeleid eerlijker en transparanter te maken. Maar hoe pak je dat aan?

Elke Schulting - Partner

De uitdaging van gelijke beloning

De nieuwe wetgeving stelt duidelijke eisen aan organisaties: 

  • Objectieve, genderneutrale loonstructuren 

  • Transparantie over salarissen bij vacatures 

  • Rapportageverplichtingen over loonverschillen 

  • Verbod op vragen naar salarisgeschiedenis 

Voor veel organisaties betekent dit een fundamentele herziening van hun beloningsbeleid. Maar deze verandering biedt ook kansen om een sterkere, meer betrokken organisatie te bouwen. 

Het Styr model als oplossing tegen de loonkloof

Het Styr model biedt precies wat organisaties nu nodig hebben: een hybride waarderingsmodel dat transparantie, bewegelijkheid én stabiliteit brengt. Dit model maakt de afstemming tussen mens en werk makkelijker en de beloning en waardering transparanter.

Wat maakt het Styr model uniek? 

Het Styr model is een hybride waarderingsmodel dat niet alleen focust op de verwachtingen van de organisatie (het werk dat je mag doen), maar ook op wat mensen willen en kunnen. Hierbij staat het benodigde probleemoplossend vermogen en bijbehorende competenties (skills) om het werk goed uit te voeren centraal. 

  1. Wat is het benodigde probleemoplossend vermogen?
  2. Welke talenten en competenties (skills) zijn nodig?
  3. Hoe waarderen we dit eerlijk?

Deze aanpak zorgt voor een objectief kader dat perfect aansluit bij de eisen van de nieuwe wetgeving en helpt de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten door: 

  • Objectieve waardering: Door te focussen op probleemoplossend vermogen en competenties (gedrag), elimineert het model onbewuste vooroordelen die vaak leiden tot ongelijke beloning.
  • Data-gedreven besluitvorming: De online Styr Dock biedt concrete data om onverklaarbare loonverschillen tussen mannen en vrouwen te identificeren en te corrigeren.
  • Gemeenschappelijke taal: De “Styr taal” maakt het mogelijk om beloningsverschillen objectief te bespreken en aan te pakken.

Van theorie naar praktijk

Het implementeren van een eerlijk en transparant beloningsbeleid gaat niet over één nacht ijs. De Styr filosofie is gebaseerd op helderheid brengen, mensen waarderen en eerlijk belonen voor hun bijdrage aan de organisatie. 

Met het Styr model en onze slimme Styr Dock kun je: 

  • Het gewenste en aanwezige probleemoplossend vermogen in kaart brengen
  • Gericht en onderbouwd je organisatie ontwikkelen
  • Dagelijkse HR-vraagstukken oplossen met een gemeenschappelijke taal
  • Medewerkers heldere groeiperspectieven bieden
  • Systematisch loonverschillen tussen mannen en vrouwen identificeren en aanpakken.

De voordelen voor jouw organisatie

Door te investeren in een transparant beloningsbeleid met het Styr model, creëer je niet alleen een compliant organisatie, maar ook:

  • Meer betrokken medewerkers
  • Betere afstemming tussen mens en werk
  • Eerlijke beloning gebaseerd op toegevoegde waarde
  • Een energieke, wendbare en succesvolle organisatie 

"Gelijke beloning is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om een clear company te bouwen. Van balie tot board."

Elke Schulting Partner Styr

De tijd voor actie is nu

De nieuwe wetgeving dwingt ons tot actie, maar biedt ook een unieke kans om fundamenteel anders naar beloning te kijken. Het Styr model biedt de structuur en taal om deze transitie succesvol te maken. Voor bedrijven met 100 of meer werknemers, die verplicht worden om te rapporteren over beloningsverschillen, biedt het Styr model een structuur om deze verschillen systematisch in kaart te brengen en aan te pakken. Hoewel de implementatiedatum van 7 juni 2026 nog ver weg lijkt, is het raadzaam voor werkgevers om nu al te anticiperen op de komende rapportage- en andere verplichtingen. Dit komt omdat eventuele loonverschillen die bestaan op of na 1 januari 2026 moeten worden opgenomen in de rapportageverplichting die in juni 2027 begint.  

De rapportageverplichtingen voor werkgevers worden overigens gefaseerd ingevoerd:

  • Bedrijven met 250 of meer werknemers: eerste rapportage uiterlijk 7 juni 2027, daarna jaarlijks
  • Bedrijven met 150-249 werknemers: eerste rapportage uiterlijk 7 juni 2027, daarna elke drie jaar
  • Bedrijven met 100-149 werknemers: eerste rapportage uiterlijk 7 juni 2031, daarna elke drie jaar

Wil je meer weten over hoe het Styr model jouw organisatie kan helpen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

Want eerlijk is eerlijk: gelijke beloning is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om een clear company te bouwen. 

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.